Forumi člani rado-stajnko

Ustvari račun

Vaše uporabniško ime mora biti edinstveno, kasneje se ga ne da spremeniti.

Vaša e-pošta bo uporabljena za to, da vam pošljemo varno geslo ter preverimo vaš račun.

Pozabljeno geslo

Odgovori na forumu

 • Avtor
  Odgovori
 • v odgovor na: Kako izstopiti iz katoliške cerkve? #446 Odgovor

  Rado Stajnko
  Participant

  Ne bom uporabljal žaljivih besed kot vi, saj se ne želim spuščat na vaš nivo komuniciranja..Žal niste razumeli mojih navedb Verjetno tudi zato, ker nimate ustrezne osnove za debato. To dokazujete tudi z nerazumevanjem mojega konca, kjer sem omenil vso naše zavestno delovanje v mislih besedah in dejanjih.( tudi Sveto pismo pravi: Ne greši v mislih besedah in dejanjih). Namreč vse to bo nekoč potrebno pri poslednji sodbi, katero lahko vi razumete tudi kot, kupčkanje pozitivne energije – duš in negativne energije duš, ki je dokazano energija, ki pa ne vem če veste, tudi težo. Verjetno tudi ne veste , da tehta točno 21 gramov, ne glede na starost človeka. Kaj pa se tiče regresije, za začetek skočite na you tube, kjer nič koliko strokovnih razlag o preteklih življenjih, tudi fizično komisijsko dokazano odhod z osebo “v preteklost”. Ja znanost je komaj v povojih in kar je danes belo, bo jutri črno in obratno, žal nekaterim ne bo usojeno. S tem končujem debato z moje strani.Pa lep pozdrav!

 • v odgovor na: Kako izstopiti iz katoliške cerkve? #434 Odgovor

  Rado Stajnko
  Participant

  Niste dobro prebrali kaj semn napisal. Nikjer nisem omenil, da tisti ki ni veren, da je nujno slabi človek. Je pa možno, da prej postae slab, ker ima pred seboj trenutne poglede na moralo in etiko, medtem, ko Sveto pismo od pamtiveka prakticira enako. Kot sem že omenil, s krstom otrok nič ne izgubi, pridobi le osnovo, ki pa jo lahko kasneje nadgradi če želi, ali pa ne. A ne vsiljujejo – mo starši z vzgojo več ( pa če je ta pravilna, ali ne), pa čeprav otrok tega ne želi, ali ne bi želel, če bi se zavedal hotenj staršev. Recimo, mora iti v določeno šolo, mora se izobraževat v isti smeri kot eden od staršev, mora hoditi v določeni krožek, na vaje, ker se staršem to dopade in so oni tudi prakticirali enako itd. Ne bodimo licemerni in uporabljajmo za kritiko iste vatle

 • v odgovor na: Kako izstopiti iz katoliške cerkve? #444 Odgovor

  Rado Stajnko
  Participant

  Spoštovani,
  še vedno vstrajam, da SPOŠTOVANJE vere, vodi isključno in samo v sožitje. Le upoštevati jo je potrebno. Vsi, ki so koliko toliko “pismeni” vedo, da je cerkev prejmenik dotacij s strani države in tudi plačnik davkov od zemljišč, stavb (razen tistih, ki so namenjene za opravljanje neposredne dejavnosti) in gozdov.Kaj se tiče gozdov, smo lahko državljani srečni, da jih je dobila nazaj, saj za njih plačuje enako davek kot država, s tem, da imaenako odmerjen letni etat, le da se sadaj manj stihijsko in na črno podira kot prej. Cerkev enako plačuje in še bolj vestno kot država delavce , ki opravljajo storitve.Verjetno pa ne veste, ali pa ste pozabili, daje večina naših sakralnih objektov pod spomeniškim varstvom, kar pomeni, da je obnova teh dosti dražja kot v samostojni režiji. Recimo samo ena pozlata kipca v cerkvi lahko stane 400, pa tudi več 1000€.In če pomislimo, da je v Sloveniji približno 2300 cerkvenih objektov in vsaj v 1500, je kakšen kip, ali več 10 kipcev in kipov. Tu so še slike, štukature, fasade, leseni deli itd. Verjetno tudi tega ne veste, da imajo upokojeni predstavniki cerkve najnižje pokojnine v Sloveniji in praktično nobenega premoženja.Marsikateri župnik v malih farah živi od dobrote župljanov, ker bi bil brez nih, večkrat lačen kot sit. Vsi se vpikate v pušcice, v kateo “dajejo” verniki drobiž. Res je drobiž in če bi podrobno gledali, marsikdo samo pomoli stisnjeno dlan v njo a ne da nič; ogrevanje, elektrika, oblačila in drugi potrošnji materijal, pa je potrebno plačat in ne samo s stisnjeno pestjo. …A tako se radi kitimo z lepimi slikami pokrajin in lepo vzdrževanimi cerkvami na njih. Kako dolgo še. Kadra za župnike ni, saj ta zaposlitev pomeni samo odrekane v vsem. (Če ni res, zakaj potem ni kadrov ?)Ker župnikov ne bo, bodo sakralni objekti propadali. Propadali tudi zaradi prevelikih obveznosti ljudi in pomankanja denarja, ker bodo mogli več pomagat pri vzdrževanju objektov, država pa tako diktira samo pogoje vzdrževanja zaščitenih objektov.
  In še zadnji del vašega dopisa. Vsi smo samo ljudje, tudi predstavniki cerkve, a na srečo velika večina je takšnih, kot bi jih morali biti mi. Kaj pa se tiče nebes je tako; če gremo po znanstvenih dognanjih, je materija neuničljiva, se samo spreminja iz enega v drugo stanje – iz materije v energijo in energija v materijo.In še malo za razmislek, kar sedaj niste vedeli. Kot vemo, je narava zelo racionalna in takoj eliminira vse, kar ni potrebno pri razvoju v določeni smeri; a zakaj človek ohrani v podzavesti vse, kar je v celem življenju delal, mislil in govoril, čeprav tega sam v življenju ne bo nikdar potreboval. Narava bi lahko vse to izbrisala in bi ostali samo najnujnejši deli, ki jih potrebujemo v življenju in ne vse podrobnosti, ki jih lahko izlušči le strokovnjak z regresijo. Komu in zakaj so pomembna vsa naša umska in fizična dejanja, da so ohranjena v podzavesti. Predvidevam, da boste znali izluščit, kaj želim s tem nakazat.

 • v odgovor na: Kako izstopiti iz katoliške cerkve? #438 Odgovor

  Rado Stajnko
  Participant

  Seveda je vedno enako bilo biti dober človek, a to samo v razvitih družbah, kjer prevladuje potrošniška miselnost. Bolj ko je družba naravnana na družino, na sožitje, manj je negativnosti v družbi. …Nisem govoril, da druge vere ne učijo nravnosti in sploh pozitivnosti pri ljudeh, še manj pa, da sem v to prepričan.

 • v odgovor na: Kako izstopiti iz katoliške cerkve? #436 Odgovor

  Rado Stajnko
  Participant

  Prebrali ste, a slabo. Brat je tudi potrebno znat. Napisal sem, da vernika ( seveda pravega vernika, ne samo na papirju) vodi temelj Svetega pisma, to je 10 zapovedi, medtem, ko ateista vodi , trenutni moralni in družbeni normativi. Seveda pa je lahko ateist voden tudi po lastnih načelih, ki so blizu krščanskih, teh slednjih je seveda mnogo manj, kot tistih, ki jim vsako odrekanje, kar moralnost in vsestranska pozitivnost prinaša samo napor.
  Zato vaše čudno formuliranje stavka, da niti za pikico VEČJE MOŽNOSTI nima veren človek, kot ne veren. Če pa ste s tem stavkom mislili, da je danes teško biti veren in se ravnati po Svetem pismu, ker je preveč preiskušenj za vernika, saj ga obkroža v glavnem vedno več negativnega na vseh področjih in če nisi del tega negativnega, te okolje izloči, tako ali drugače – imate skoraj popolnoma prav.

 • v odgovor na: Kako izstopiti iz katoliške cerkve? #432 Odgovor

  Rado Stajnko
  Participant

  Ja seveda, bolje iztopiti, kot pa se ravnat po svetopisemskih zapovedih, ki izkjučno vodijo sam k miru in sožitju med vsemi ljudmi. Dosti lažje biti baraba, kot pošten človek v vseh pogledih. Seveda ne pomeni, da kdo ni veren, da je zato pokvarjen, a veren človek se ravna ( ali se trudi) po že znanih normativih iz Svetega pisma, medtem, ko neveren, samo po družbenih normativih, ki se spreminjajo glede na družbeni razvoj (beri spreminja na slabše). Torej, vera in predvsem ravnanje po njenih pisnih navodilih nikomur ni prinesla nič slabega, predvsem pa dobro, če gledamo iz zornega kota pomoči drugim, ki se odraža v humanitarnih organizacijah, pomoči bolnim, finančni pomoči potrebnim, pomoči sester usmiljenk, v bolnišnicah, gradnji domov, šol in subvencioniranje šolanja in hrane revnim študentom, akcije prostovoljcev za pomoč pri delu na kmetijah in oskrbo domačinov na njih, ter še in še. Vse drugje izven cerkvene inštitucije, se to plača, tako ali drugače. Večina pa vas sploh ne loči, med vero in inštitucijo, ki je samo orodje vere,če nekdo od predstavnikov cerkve ni takšen kot bi moral biti, ne pomeni, da je vera brezpredmetna in zavajajoča. Duhovniki in ostali zapriseženi, so tudi samo ljudje s vsemi svojim slabostmi in žal so nekateri, ki si ne zaslužijo mesta v katoliški hierarhiji. Najbolj lucidno pa je, da si želijo izbris krsta. A boste z izbrisom pridobili del svoje osebnosti, boste sedaj boljši, ali svobodnejši. NE ševedno boste enaki, le v nevarnosti, da boste postali slabši, a ne zaradi izbrisa, ampak mišljenje, da lahko počnete kar želite, to pa je isključno zadovoljevanje svojih parcialnih interesov, kar vodi v brezbrižnost do vsega in vsakega, kar je osnova do propada človeške družbe.